Proteínová tyčinka Ryska

Nie každá proteínová tyčinka je vyrábaná z kvalitných surovín a dnes sme si pripravili rozhovor s pani Kopeckou o jej značke Ryska.

 

Môžete sa nám predstaviť a povedať čo ste robila pred projektom Ryska a ako to celé vznikalo?

Volám sa Petra Kopecká a pred spustením predaja našich tyčiniek som bola a aj stále som výživový poradca. Vyštudovala som inžinierske štúdium výživa ľudí a už 8 rokov pomáham ľudom v stravovaní. Či sú to zdravotne ochorenia, vrcholoví športovci alebo nadváha. V mojej poradni komplexná výživa som sa dennodenne stretávala s otázkou mojich klientov čo sladké a bez výčitiek im môžem odporučiť. A ja som im nevedela odporučiť nič. Búd to bolo chuťovo dobre ale nezdravé alebo to bolo zdravé a chuťovo nejedlé. A tak som si povedala že sa do toho pustím a skúsim niečo navrhnúť sama. Lebo všetky akože "zdravé" tyčinky sú plne fruktózy z datli a fíg a navyše to vôbec nechuti dobre. A tak to s proteínovými tyčinkami Ryska začalo :)

 

Prečo práve proteínová tyčinka?

Proteínová tyčinka preto, pretože sacharidov mame v strave až až a žiadnu cukrovú bombu by som klientom neodporúčala. Čisto tuková tyčinka by tiež asi nebolo ono a potom nám ostávajú ešte bielkoviny. Tých ma veľa ľudí v strave pravé menej, majú vysokú sýtiacu schopnosť a ešte aj vo forme srvátkového proteínu chutia výborne. Takže spojila som bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu a bola tu chutná, sýta a zdravá proteínová tyčinka. A keby ste ľudom nepovedali že je proteínová, neprídu na to. V nasej ryske nie je ten proteín vôbec cítiť. 

 

A prečo Ryska?

Chcela som našu tyčinku nazvať jednoducho, zapamätateľne a páčil sa mi nápad s logom zvieraťa. Absolútna väčšina proteínových tyčiniek na Slovensku nemá logo, ma len nadpis a sú takmer identické. My sme sa chceli líšiť a byt jednoducho spoznateľný. Takisto mame aj iný tvar obalu - papierový vankúšik. A ako sme prišli k názvu Ryska? Niečo je pravdy na tom že dobre nápady vznikajú v sprche. Aj Ryska vznikla v sprche keď sa priateľ sprchoval a zakričal na mňa že to ma že to bude Ryska. A bolo :D

 

Aké boli začiatky pri tvorení produktu a celého podnikania, mala ste už pred tým skúsenosti?

S podnikaním skúsenosti mam keďže pracujem sama na seba ako výživová poradkyňa ale s podnikaním v oblasti potravín nie. A úprimne na Slovensku je to peklo. Naozaj. Keby som nemala to šťastie a nedostala sa ku mne už hotová a schválená výrobňa, tak by som sa k tomu dodnes nedostala. Kamaráti to vybavovali približne rok a pol. Neustále problémy a nezmyselne nariadenia im komplikovali cestu k schváleniu prevádzky. Bohužiaľ už obaja skončili s výrobou nakoľko aj keď prídete s dobrým nápadom a mate dobrý plán obchody vás väčšinou zruinujú. Obchody a obzvlášť tie, ktoré sa navonok tvária že pomáhajú lokálnym výrobcom od vás chcú vykupovať tovar za par centov a ony si nahadzujú neuveriteľnú maržu. A takto skonči veľa malých podnikateľov lebo sa nedá robiť kvalitne výrobky za par centov. 

 

Viete nám bližšie povedať ako vzniká proteínová tyčinka, výber príchute, veľkosť, dizajn obalu?

Čo sa týka prichutí, tak sa snažím vyberať osvedčene kombinácie ako vanilka ci čokoláda, ale zariskovala som aj s makovo citrónovo kokosovou a ta sa teší veľkej obľube. Hmotnosť sme zvolili 65g, nakoľko 50g mi príde veľmi malo a 80g už veľmi veľa. Čo sa týka obalu tak to nám trvalo s grafikom vyše pol roka. Ďalej treba tyčinky dať testovať do laboratória na trvanlivosť - čo tiež neprebieha bez komplikácii a stoji slušne peniaze.

 

Našiel som na internete ešte staršie fotky kde boli tyčinky zabalené len do priesvitného obalu a dnes už máte k tomu aj krabičku prečo tá zmena?

Prvý obal bol len veľmi provizórny a nespĺňal podmienky obchodov, takže sme ho museli upraviť tak, aby ich spĺňal. Keď sme si dali schváliť jednej firme náš obal, tak nám našli 3 A4ky chyb 🙈. Opäť neskutočne veci, ktoré by nás ani vo sne nenapadli. Napríklad stéviu by sme mali označovať podľa laboratória ako éčko. Našťastie sme si našli že stéviu môžeme označiť aj ako sladidlo: glykozidy stéviolu a nemusí to byt len "e". No opäť proces schvaľovania obalu trval mesiace. 

 

V čom sú Vaše proteínové tyčinky iné, prípadne ako sa líšite od konkurencie?

Iný sme v rôznych ohľadoch ale asi najviac by som vyzdvihla kvalitu a chuť. Kvalita znamená, že nepoužívame žiadne umelé sladidlá, farbivá, konzervanty, sóju, lacné a nekvalitné proteíny, sme bez palmového oleja, cukru a sirupov, čo sú bežne zložky klasických proteínových tyčiniek. Navyše neobsahujeme glycerol ako naozaj jedna z mala tyčiniek nakoľko sa pridáva ako zvlhčovadlo a my sme sa rozhodli pre klasickú vodu a nie pre glycerol. Síce práve pre tento dôvod musíme tyčinky chladiť a sme jediná firma na Slovensku čo vyrába chladene proteínové tyčinky ale odmietame používať glycerol a konzervanty. Ďalej sa líšime tým že cela naša výroba je ručná - od mletia ingrediencii, cez ukladanie tyčiniek na tácky, vkladanie tyčiniek do krabičiek, označovanie dátumovačkou. Ini sme aj v tom, že ponúkame verziu bez obalu a nájdete nás tak napríklad v obchodíku bezobalovo :)

 

Kam by ste chcela Vašu značku posunúť, prípadne aký máte cieľ?

Chceme sa rozšíriť do viacerých obchodíkov, fitness centier, na pumpy ci do bufetov aby si nás ľudia mohli kúpiť na viacerých miestach. Pripravujeme vegánsku verziu tyčiniek a robíme na nových príchutiach.

 

Kde Všade si vedia ľudia kúpiť Rysku, odosielate aj do zahraničia?

Ľudia si vedia kúpiť Rysku objednaním online cez našu stránku Ryska a doručíme ju kdekoľvek na Slovensku. Mimo Slovenska zatiaľ nedoručujeme nakoľko je prevoz zabezpečený chladiarenskými vozidlami a to výrazne komplikuje rozvoz. Plánujeme sa však dostáť na česky trh. V Bratislave nás napríklad ľudia kúpia v Slnečnici, Bezobalove, v obchodíku Fajnsmeker, v Košiciach v obchode Fajne. A potom sme v rôznych fitnescentrách - zoznam mame uvedený na nasej webovej stránke.

 

Chystáte do budúcna niečo nové, napríklad novú príchuť, prípadne komplet nový produkt, na čo sa môžeme tešiť?

Áno ako som spomínala chystáme vegánsku verziu tyčiniek a nove príchute. Rozmýšľam aj nad proteínovými tortami a bonboniérami. Uvidíme či by bol od ľudí záujem :)

 

Ďakujeme za rozhovor:)

 
Mohlo by Vás zaujímať