Toto je prvý diel našej série, kde by sme Vám radi prinášali prehľad značiek ktoré vyrábajú rovnaký typ produktov / výrobkov / služieb. Chceme ukázať že v každom segmente si viete vybrať z viacerých výrobcov z Čiech alebo Slovenska a už je len na Vás od ktorého niečo vyskúšate.
V tomto prvom diely by sme Vám radi priniesli prehľad menších prípadne stredných výrobcov obľúbenej mäsovej delikatesy a tou je paštéta. Vieme, že táto pochutina sa vyrába na viacero spôsobov a z rôznych druhov mäsa.
Čongrády
nIde o malú rodinnú firmu kde vnučka Štefana Čongrádyho Zuzana so svojim manželom vyrábajú paštéty bez chemických konzervantov a bez lepku, len z lokálnych surovín z Čiech. Zameriavajú sa hlavne na výrobu paštét, v ponuke však majú aj klasiku Luncheon (známy pod názvom lanšmít) alebo hovädzie a bravčové mäso v konzerve. V roku 2020 dostala ich Játrova paštéta ocenenie Great tast 1 hviezdičku.
Zdroj: Instagram
Via Delícia
nAj táto firma je rodinného charakteru založená bola v roku 2011. Väčšinu výrobkov vyrábajú ručne, s použitím kvalitných a zväčša lokálnych surovín. Tiež nepoužívajú žiadne konzervanty. Ich portfólio je aktuálne tvorené z paštét, dokonca u nich nájdete paštéty aj z rýb, nasledujú špecialíty z mäsa. Via Delícia však vyrába aj džemy a sirupy.
Zdroj: Instagram
Melememaso
nPaštéty Melememaso vznikli skoro tradične dvaja kamaráti, nadšenci do jedla sa spojili a začali vyrábať paštéty. Nakoniec dlhým vylaďovaním a skúšaním vzniklo niekoľko produktov ako paštéty, rillettes, džemy a chutney. V ponuke majú aj niečo pre vegetariánov. Aby som nezabudol na záver 4 produkty majú ocenenie Grat taste, dokonca Husí paštika z Bordeaux dostala až 3 hviezdičky.
Zdroj: Instagram
Svinsky dobrá
nIde o mladú spoločnosť, ktorá si zakladá na receptoch našich mám a starých mám. Výrobky Svinsky dobré sú bez akýchkoľvek chemických prísad a konzervantov, tiež neobsahujú žiadne alergény. Prísady pochádzajú od slovenských dodávateľov. Okrem paštét majú v ponuke aj vývary a huspeninu. A na koniec robia tiež aj variantu pre vegetariánov.
Zdroj: Instagram
nVšetky tieto firmy sú výhradne zamerané na výrobu paštét. Samozrejme existujú aj iný výrobcovia ako rôzne mäso kombináty, farmy, prípadne gazdovstvá. Aktuálne najväčšími výrobcami paštét sú Hamé v Čechách a Tatrakon na Slovensku poznáme ich asi všetci nakoľko ich výrobky sú v každom obchode.
nS paštétami je to ako s vínom a kávou nie každému chutí to najlepšie ide o kombináciu chutí, mäsa, spôsobu výroby a zloženie použitých korenín.
Matúš