Kombucha je huba, ktorú objavili v Číne, kde ju považovali za dar bohov a ázijský bojovníci ju pili ako nápoj nesmrteľnosti, aby do boja išli svieži a plný sily. Svoj názov dostala po kórejskom lekárovi Kombu, ktorý z tejto huby pripravoval čaj pre japonského cisára a úspešne mu vyliečil gastritídu. Následne sa poznatok o tejto hube a nápoju z nej šíril do sveta.
Pitie nápoja z kombuchy podporuje imunitu a má aj očisťujúce vlastnosti na náš organizmus. Tento bublavý nápoj, vzniká fermentovaním sladeného čajového nálevu pomocou probiotických kombucha kultúr. V skratke sme Vám povedali čo je kombucha a práve jeden takýto kombucha nápoj vzniká v Čechách pod značkou MAGU. Konkrétne v tomto nápoji prebieha fermentácia viac ako 5 týždňov a mení pôvodný čajový nálev v živý produkt tvorený miliardami probiotických baktérií, aktívnymi enzýmami a organickými kyselinami. Všetky produkty MAGU musia byť skladované v chladničke keďže ide o nepasterizovaný, nefiltrovaný a nijako konzervačne upravený produkt.
Zdroj: Instagram
Značku MAGU založil bývalí obchodník Marek Siwy, ktorý sa s kombuchou stretol v Amerike keď študoval v Los Angeles financie. Tam bol nápoj veľmi obľúbený a ľudia boli z neho nadšený. Po návrate do Európy Siwy nenašiel na trhu dostatočne kvalitné nápoje kombuchy, a preto sa rozhodol, že sa vrhne na podnikanie a spustí výrobu vlastnej kombuchy.
Začiatok nebol vôbec ľahký. Z dôvodu, že nápoj sa nepasterizuje bolo náročné vytvárať stále rovnakú chuť a aj zloženie ale Siwy sa s touto výzvou popasoval a nakoniec sa mu to podarilo. Následne kontaktoval Vysokú školu chemickotechnologickú kde dal svoj nápoj testovať. Pre predstavu výroba kombuchy by sa dalo prirovnať k výrobe piva alebo vína, kde sú podobné postupy dozrievania baktérií a kvasiniek.
Prvá dávka, ktorú vyrobil sa rozpredala vďaka jeho priateľom za približne 14 dní. Siwy hneď pochopil že je potrebné investovať do fermentačných sudov a strojov, aby vedeli uspokojiť dopyt. Tiež bolo potrebné vyriešiť logistiku, treba si uvedomiť že ide o nápoj s obmedzenou trvanlivosťou a navyše musí byť v skle.
Zdroj: Instagram
Od spustenia výroby sa MAGU posúva stále v pred. Z pôvodných 300m2 výroby majú dnes už 1400m2. Ako sme už spomenuli na začiatku nápoj je potrebné skladovať v chlade a preto výroba musí disponovať chladiarenskou časťou kde vedia dnes uskladniť až 12 tisíc fliaš, ktoré je potrebné stále pretáčať. Proces výroby trvá presne 6 týždňov, 2 týždne zaberie kultivácia kultúr v sterilnom prostredí a 3 – 4 týždne zaberie fermentácia v presnom pomere čaju. Jeden deň trvá dochucovanie a keď sa kombucha nafľaškuje ešte musí minimálne týždeň dozrievať.
Zdroj: Instagram
Tým že ide o prírodne fermentovaný nápoj, je potrebné si povedať, že ak si zakúpite MAGU procesy vo fľaši sa nezastavia a preto je potrebné skladovanie v chlade. Ak by ste tak nespravili, môže sa stať, že by nápoj po otvorený vybuchol. A na druhú stranu, ak prekročíte 10 týždňovú dobu trvanlivosti môže byť nápoj alkoholický.
Zdroj: Instagram
Dopyt bol taký veľký, že bolo potrebné mať spravené čakacie listiny. Aktuálne je dopyt v Čechách 35 tisíc fliaš mesačne. S novou linkou, do ktorej investovali by nemal byť problém vyrobiť až 100 tisíc fliaš mesačne. MAGU si viete zakúpiť hlavne na ich e-shope ale nájdete ho aj v pár kaviarňach a na Košíku.
Siwy by najradšej expandoval do zahraničia prvou destináciou by malo byť Rakúsko a Nemecko. Tiež by ho potešilo ak by vedeli z obalu odstrániť názov kombucha a bol by tam len MAGU, ktorý by označoval že ide o nápoj s pozitívnymi zdravotnými účinkami.
Zdroje: Forbes.cz , Czechcrunch
Mesiac november privádza do stredoeurópskych krajín atmosféru pokojnejšieho obdobia, kedy príroda postupne prechádza do zimného spánku. Napriek tomu nám tento mesiac...
prečítať viacTak sa im to podarilo po 45 dňoch na platforme HitHit značka Marrko Core založená Martinom Kofroňom vybrala neuveriteľnú sumu, cieľ bol stanovený na cca 11 700€ a podarilo sa im vybrať o viac ako 750% viac a to...
prečítať viacBezpečnosť a zdravie detí je pre každého rodiča to najdôležitejšie a práve cestná premávka je ten priestor, kde treba dbať na zvýšenú opatrnosť. Ako ale naučiť netrpezlivé...
prečítať viac